Bahan2 :-
½ kg ketam-belah dua dan bersihkan
1.5 liter air
1 ulas bawnag besar
3 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
1 biji telur
40 gram suhun
Sedikit asparagus ( potong 1 inci)
daun bawang untuk menghidang
Cara2 :-
- Bersihkan ketam dan rebus dengan air sehingga masak.
- Keluarkan isi ketam dan simpan air rebusan tadi untuk sup.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning.
- Kemudian masukkan air rebusan ketam tadi.
- Bila menggelegak, masukkan isi ketam dan biarkan mesra seketika.
- Tambahkan garam dan serbuk lada hitam.
- Masukkan asparagus dan biarkan seketika dan masukkan suhun.
- Kemudian diikuti dengan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
- Kemudian pecahkan telur dan kacau cepat-cepat .
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan daun bawang.
0 comments:
Post a Comment