Nasi Beriani Udang

Tuesday, March 3, 2009


BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah ] dihiris
1 biji bawang besar ] dihiris
2 ulas bawang putih ] dihirs
2 cm halia ] dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu.
  2. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
  3. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap.
  4. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair.
  5. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
  6. Masak nasi seperti biasa.
  7. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng.
  8. Biar nasi tanak betul2.
  9. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar.
Sumber resepi & gambar : Incik Mat Gebu

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino