BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula
BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah ] dihiris
1 biji bawang besar ] dihiris
2 ulas bawang putih ] dihirs
2 cm halia ] dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani
BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu.
- Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
- Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap.
- Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair.
- Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
- Masak nasi seperti biasa.
- Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng.
- Biar nasi tanak betul2.
- Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar.
0 comments:
Post a Comment