Thai Green Curry

Tuesday, March 10, 2009


Bahan2 :-
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar pes kari hijau -pakai 1 pek pes kari hijau
400 ml santan pekat
600 gram ayam-potong kecil
230 gram rebung -letak 100 gram shj
1 sudu besar sos ikan - tak letak
6 helai daun limau purut
2 sudu teh gula melaka
1 batang serai, diketuk
2 sudu teh lada hitam yang segar - tak letak
200 gram kacang panjang
1/2 cawan daun selasih -tukar dengan sedikit daun kesum
1 1/4 cawan air

Cara2 :-
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan pes kari hijau dan kacau hingga berbau wangi.
  2. Masukkan ayam dan serai, biarkan sehingga ayam empuk.
  3. Kemudian masukkan air dan sebahagian dari santan.
  4. Biarkan sehingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan gula melaka, sos ikan, daun limau purut, rebung.
  6. Kemudian tambahkan lada hitam yang masih segar dan kacang panjang serta baki santan tadi.
  7. Kacau sekali sekala.
  8. Bila sudah mendidih,keluarkan daun limau purutdan serai lalu masukkan daun selasih.
  9. Sedia dihidang.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino