Bahan2 :-
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar pes kari hijau -pakai 1 pek pes kari hijau
400 ml santan pekat
600 gram ayam-potong kecil
230 gram rebung -letak 100 gram shj
1 sudu besar sos ikan - tak letak
6 helai daun limau purut
2 sudu teh gula melaka
1 batang serai, diketuk
2 sudu teh lada hitam yang segar - tak letak
200 gram kacang panjang
1/2 cawan daun selasih -tukar dengan sedikit daun kesum
1 1/4 cawan air
Cara2 :-
- Panaskan minyak di dalam kuali.Masukkan pes kari hijau dan kacau hingga berbau wangi.
- Masukkan ayam dan serai, biarkan sehingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan air dan sebahagian dari santan.
- Biarkan sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan gula melaka, sos ikan, daun limau purut, rebung.
- Kemudian tambahkan lada hitam yang masih segar dan kacang panjang serta baki santan tadi.
- Kacau sekali sekala.
- Bila sudah mendidih,keluarkan daun limau purutdan serai lalu masukkan daun selasih.
- Sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment