Asam Pedas Melaka

Friday, February 20, 2009

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
30 tangkai cili kering
2 cm inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu teh lada hitam
3 cm kunyit hidup (atau 2 sudu teh kunyit serbuk)
3 ulas bawang putih

Bahan Tumis :
1 biji bawang besar (dihiris)
½ sudu teh biji sawi
½ sudu teh halba
4 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)

1 sudu besar pes asam jawa ] campurkan dengan 1 cawan air
750 ml / 3 cawan air
2 biji tomato ] potong 2 atau 4
2 batang terung kecil ] belah 4 memanjang
8-10 biji bendi
2 tangkai bunga kantan ] dipecahkan
2 sudu teh garam atau secukup rasa
½ sudu teh serbuk perasa atau 1 sudu teh gula
1 kg ikan duri/tenggiri (atau apa-apa ikan pun boleh)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2 :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Tumis bahan tumis sehingga bawangnya layu dan naik baunya.
  3. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing dan wangi.
  4. Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar hingga naik minyak.
  5. Masukkan ikan, bunga kantan dan air.
  6. Kacau rata dan masukkan pula serbuk perasa/gula, terung dan bendi.
  7. Tutup dan biarkan renih pada api kecil hingga kuahnya pekat sedikit.
  8. Kemudian, masukkan tomato.
  9. Biarkan sebentar sebelum dimatikan api.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best Recipe Collection For Food Lovers Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino