Bahan-bahan :-
6 keping ikan merah
1 batang karot, dikupas kulitnya dan potong ikut suka
1 biji kentang, belah 4
½ biji kobis, dipotong selebar 2 inci
1 biji tomato, dibelah 2
1 jari kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
4 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar :-
2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk lada putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Cara-caranya :-
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan yang telah dikisar.
- Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
- Masukkan air, karot dan kentang.
- Bila karot dan kentang sudah sentengah masak masukkan ikan merah, kobis, daun sup dan bawang goreng.
- Bila kuah telah mendidih dan ikan telah masak, masukkan tomato, padamkan api dan tutup periuk.
- Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment