Bahan A
6 - 7 keping kulit lasagne
1/2 cawan keju parmesan, diparut
Bahan B (Intinya)
500 gram tuna
1 sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 tin tomato
1/2 cawan pes tomato
1 sudu besar gula
1 sudu teh basil
1 sudu teh oregano
1 tin cendawan butang, dihiris
1 biji lada benggala merah/ hijau, dipotong dadu
1 sudu teh lada hitam
garam secukupnya
Bahan C (Sos Putih/ Sos Keju)
60 gram mentega
5 sudu besar tepung
5 cawan susu cair
1 cawan keju cheddar, diparut
Cara-caranya
- Rebus kulit lasagne dengan sedikit minyak serta garam dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang hingga layu. Masukkan cendawan, lada benggala dan kacau seketika.
- Masukkan tuna serta basil dan oregano, garam, gula serta lada hitam. Kacau rata.
- Biarkan airnya kering sedikit.
- Mentega dicairkan dan masukkan tepung. Kacau rata dan ketepikan dari api.
- Masukkan susu cair dan masak sehingga pekat menggunakan api yang sederhana.
- Apabila pekat, tutup api dan masukkan keju parut dan kacau rata.
Cara Melapis
- Sediakan mangkuk tahan panas. Letakkan bahagian pertama tuna dan tuangkan sos diatasnya. Kemudian letakkan kulit lasagne.
- Ulangi proses ini sehingga selesai dan pastkan sos keju dibahagian atas. Kemudian tabur keju parmesan dan bakar dengan kepanasan 160'C selama 1 jam.
0 comments:
Post a Comment